Новости
О нас
Просьбы о помощи
Просьбы о донорах
Просьбы молитв
Просьбы в файле
Стань донором
Статьи
Дети творят
Гостевая книга
Обратная связь
Форум
Наши партнеры
Наши банеры
Полезные ссылки
Фото-галерея
Консультации врача

* До закрытия долга остаётся 18000 гривен, и… 5 часов!
* Даніела Матвійчук. Долаємо наслідки лікування…
* Кириченко Влад. Контрольна перевірка перед лікуванням.
* Єгор Скалозуб - потрібна допомога
* Степан Щербина. 18 500 - щоб продовжити лікування!

* Кто мы без Бога, и к чему мы можем без Него прийти?!
* «Разговор с тобою...». Памяти Надежды Лисовской.
* "Господь всегда утешит" - протоиерей Евгений Милешкин (видео)
* «Медсестры плакали, глядя на венчание в палате». Священник — о служении в онкоцентре
* Нина Москалева. «Благодарное сердце открывает небеса...»

* Рубан Ярослав
* Гончаренко София
* Горюшко Николай
* Савко Анастасия
* Панфилов Тимофей
* Азаров-Кобзарь Тимофей
* Ковыренко Ахмед
* Острый Данил
* Маловик Сергей
* Деревицкий Артур

* Доноры А(ІІ) Rh- в г. Днепр. СРОЧНО!
* Доноры А(ІІ) Rh+ в Институт рака
* Доноры А(ІІ) Rh+ на тромбокончентрат в г.Днепр. Срочно!

<Мониторинг тем>
<Монитор сообщений>
* Энтокорт Будесонид 3 мг капсулы
* Циклоспорин Сандиммун 100мг капсулы
* Lysodren Mitotane (Лізодрен Мітотан) продамо залишки після лікування
* Помогите, пожалуйста, Тимурчику!
* Продам Авастин 400мг
* Telegram канал donor.org.ua
* продам вальцит 450мг, мифортик 180мг и програф 1мг
* Просьба о помощи взрослому ребёнку...
*
* Продам авастин 400 и 100

Рассылка от партнеров

Регистрация
Логин:
Пароль:
Запомнить меня  
Забыли пароль?

Статьи -> Главная -> Система трансплантации в стране в состоянии хаоса
Статьи >> Главная >> Система трансплантации в стране в состоянии хаоса
  
 

Система трансплантации в стране в состоянии хаоса

 

Система трансплантації в Україні поза державним контролем

З часу прийняття Державної програми розвитку трансплантації на 2002-2005 роки у державі відсутній механізм її реалізації. Виконання Державної програми знаходиться у хаотичному стані, за відсутності будь-якої координації та контролю з боку уповноваженого центрального органу державної виконавчої влади у галузі охорони здоров'я - Міністерства охорони здоров'я України. Таке становище не дозволяє суспільству вирішити низку правових, медичних і етичних проблем та впровадити ефективну систему контролю за діяльністю, пов'язаною з трансплантацією, - такий висновок зробила Колегія Рахункової палати, розглянувши Звіт про результати перевірки використання коштів Державного бюджету України, виділених Міністерству охорони здоров'я України на виконання Державної програми розвитку трансплантації на 2002-2005 роки.

Міністерством охорони здоров'я із 23 заходів Державної програми виконувалось лише три, у той же час, дванадцять із них не потребувало окремого фінансування. Як наслідок, мета Державної програми розвитку трансплантації на 2002-2005, що передбачала створення єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів, тканин, клітин, удосконалення відповідної нормативно-правової бази, підготовку лікарів-трансплантологів, забезпечення взаємодії між закладами охорони здоров'я і науковими установами, діяльність яких пов'язана з трансплантацією, -  не досягнута та залишилась поза увагою Уряду, Міністерства охорони здоров'я і Міністерства фінансів.

Міністерством не розроблені, не затверджені та не доведені до закладів охорони здоров'я для використання у практиці протоколи (стандарти) трансплантації органів, тканин і клітин, критерії та сертифікати якості анатомічних матеріалів людини, стандарти акредитації і вимоги щодо стану матеріально-технічної бази, обладнання (табелі оснащення) державних та комунальних закладів охорони здоров'я і державних наукових установ, діяльність яких пов'язана з трансплантацією, не створений реєстр хворих з пересадженими органами, не внесені зміни до свого ж наказу від 23.02.2000 № 33 "Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я", що не дозволяє своєчасно надавати необхідну медичну ефективну допомогу. Бездіяльність Міністерства щодо вдосконалення та створення відповідної нормативної бази для забезпечення розвитку та проведення трансплантації в Україні тягне за собою низку етичних проблем і часто призводить до нерозуміння суспільством важливості її розвитку.

Кошти державного бюджету, визначені на забезпечення реалізації Державної програми розвитку трансплантації, фактично використані лише на придбання обладнання і виробів медичного призначення для проведення гемодіалізу хворим з нирковою недостатністю та медикаментів для здійснення імуносупресивної терапії хворим з пересадженими нирками. При цьому поза увагою Міністерства залишився розвиток та проведення трансплантації тканин і клітин.

Водночас Міністерством охорони здоров'я, в порушення Законів України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині" і "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", постанов Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756 та від 24.04.2000 № 695 і спільного наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва і Міністерства охорони здоров'я від 16.02.2001 № 38/63, за відсутності встановлених вимог до матеріально-технічної бази та документів, що підтверджують склад персоналу і його відповідність кваліфікаційним вимогам, видані ліцензії на медичну практику, пов'язану з трансплантацією, закладам охорони здоров'я та підприємствам різної форми власності, які, відповідно до вимог чинного законодавства, не мають права на здійснення зазначеної медичної практики. Крім того, Міністерство не здійснює перевірок щодо додержання ліцензійних умов зазначеними підприємствами і не володіє інформацією стосовно проведення ними пов'язаної з трансплантацією медичної практики.

У той же час, єдине в Україні дитяче відділення на шість ліжок Української дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАДИТ", що виконує трансплантацію кісткового мозку від донора онкогематологічним хворим, не має відповідної матеріальної бази та виконує лише п'ять операцій на рік, при тому, як щорічна потреба становить 150 таких операцій. Из рубленого бревна сруб бани  под ключ.Міністерством не створена лабораторія тканинного типування. Практично, для трансплантації кісткового мозку від донора онкогематологічним хворим, лабораторні дослідження проводяться у лабораторіях Росії та Білорусії за кошти батьків та спонсорів.

Водночас з порушенням чинного законодавства та неефективно Міністерством охорони здоров'я використано кошти державного бюджету у загальній сумі 20860,0 тис. грн., що надійшли на виконання Державної програми, або 60,6 відс. від загального обсягу асигнувань на зазначену мету. Міністерство не здійснює належного контролю за використанням бюджетних коштів, це призвело до безвідсоткового кредитування підприємницьких структур різної форми власності на загальну суму 5566,9 тис. грн. терміном від 35 днів до трьох років, що є бюджетним правопорушенням.


 

(хуже) 1 2 3 4 5 (лучше) 
 
29.06.06 11:07 by admin




Ваш комментарий к статье "Система трансплантации в стране в состоянии хаоса"
Имя*
(max. 40 символов):
Email:
Сообщение*
(max. 6000 символов, осталось ):
Оформление текста: [b]Жирный[/b] [i]Курсив[/i] [u]Подчёркнутый[/u]


Все категории :: Последние статьи