Новости
О нас
Просьбы о помощи
Просьбы о донорах
Просьбы молитв
Просьбы в файле
Стань донором
Статьи
Дети творят
Гостевая книга
Обратная связь
Форум
Наши партнеры
Наши банеры
Полезные ссылки
Фото-галерея
Консультации врача

* Даніела Матвійчук. Долаємо наслідки лікування…
* Кириченко Влад. Контрольна перевірка перед лікуванням.
* Єгор Скалозуб - потрібна допомога
* Степан Щербина. 18 500 - щоб продовжити лікування!
* Костя Романов просит вашей помощи. К сбору – 34000 грн.

* Кто мы без Бога, и к чему мы можем без Него прийти?!
* «Разговор с тобою...». Памяти Надежды Лисовской.
* "Господь всегда утешит" - протоиерей Евгений Милешкин (видео)
* «Медсестры плакали, глядя на венчание в палате». Священник — о служении в онкоцентре
* Нина Москалева. «Благодарное сердце открывает небеса...»

* Рубан Ярослав
* Гончаренко София
* Горюшко Николай
* Савко Анастасия
* Панфилов Тимофей
* Азаров-Кобзарь Тимофей
* Ковыренко Ахмед
* Острый Данил
* Маловик Сергей
* Деревицкий Артур

* Доноры А(ІІ) Rh- в г. Днепр. СРОЧНО!
* Доноры А(ІІ) Rh+ в Институт рака
* Доноры А(ІІ) Rh+ на тромбокончентрат в г.Днепр. Срочно!

<Мониторинг тем>
<Монитор сообщений>
* Энтокорт Будесонид 3 мг капсулы
* Циклоспорин Сандиммун 100мг капсулы
* Lysodren Mitotane (Лізодрен Мітотан) продамо залишки після лікування
* Помогите, пожалуйста, Тимурчику!
* Продам Авастин 400мг
* Telegram канал donor.org.ua
* продам вальцит 450мг, мифортик 180мг и програф 1мг
* Просьба о помощи взрослому ребёнку...
*
* Продам авастин 400 и 100

Рассылка от партнеров

Регистрация
Логин:
Пароль:
Запомнить меня  
Забыли пароль?

Статьи -> Главная -> Інна Хімічук: Як використовуються бюджетні кошти, передбачені на онкологію
Статьи >> Главная >> Інна Хімічук: Як використовуються бюджетні кошти, передбачені на онкологію
  
 

Інна Хімічук: Як використовуються бюджетні кошти, передбачені на онкологію

 



Нині на запитання «як здоров’я?» мало хто відверто може повідомити, що все чудово. Звісно, хтось тему «болячок» залишить при собі, хтось віджартується. І тільки один діагноз оминають у розмовах, бо навіть для найзапеклішого оптиміста він звучить, як вирок. Цей страшний діагноз – рак.

Боротьба із злоякісними новоутвореннями є однією з найважливіших проблем охорони здоров'я України. В Черкаській області зареєстрована чітка тенденція до збереження високого рівня онкозахворюваності. Які ж чинники заважають своєчасному виявленню та якісному лікуванню злоякісних новоутворень у населення області, з’ясовували аудитори КРУ у Черкаській області в ході дослідження ефективності використання коштів державного та місцевих бюджетів на забезпечення лікування онкологічних хворих за 2005-2007 роки.

Одним із факторів, що перешкоджає ефективному лікуванню онкологічних захворювань є низький рівень задоволення потреби у медичних препаратах за рахунок централізованих поставок.

Адже внаслідок низького рівня фінансування онкодиспансер не має змоги забезпечити повний курс лікування онкохворих. Так, наприклад, потреба на 2006 рік в препараті „Уро-БЦЖ” обрахована в кількості 250 флаконів. Щоб отримати бажаний результат від лікування цим препаратом, одному хворому необхідно 5-6 флаконів з періодичністю прийому 1 флакон на місяць. У 2006 році за рахунок централізованих поставок диспансером отримано всього 5 флаконів препарату. Це при тому, що на той час у медичному закладі такий препарат був необхідний 32 особам. Тож безкоштовно препарат отримав лише 1 пацієнт. Інші хворі були вимушені купувати ліки за власні кошти. А це не дешево, якщо врахувати, що 1 флакон коштує 1,1 тис.грн.

Недостатнє фінансування призводить до залучення медичними закладами коштів від фізичних осіб, в основному від пацієнтів або їх родичів. Так, Черкаським обласним онкологічним диспансером в 2005-2007 роках отримано 5 млн. 604 тис.грн благодійних внесків, 95 відсотків яких внесено громадянами. Тож майже всім онкологічним хворим через обмеженість фінансування доводиться самостійно купувати медичні препарати. Як то батькам 11-річного хлопчика, який з травня 2007 року знаходиться на лікуванні в обласному центрі дитячої онкології і гематології з діагнозом злоякісна гліома стовбура головного мозку. Єдиним можливим методом лікування для дитини є застосування комбінованої терапії: променева терапія на фоні прийому „Темодалу”.

Рекомендовано провести 6 циклів хіміотерапії. Вартість одного циклу лікування складає близько 8 тис.грн. За рахунок коштів державного бюджету проведено лише 1 цикл лікування вказаним препаратом. Інші п’ять – за кошти батьків.

Іншому хворому, 1962 року народження, проведено 6 курсів хіміотерапії, на які із бюджетних коштів затрачено 1 тис.грн. Понад 15 тис.грн. хворому довелося витратити власних коштів.

Негативно впливає на якість організації діагностики та лікування онкологічних захворювань і низьке забезпечення лікувальних закладів області досвідченими фахівцями онкологічного профілю. Особливо складна ситуація у районних лікарнях. Адже жодна з 20 районних лікарень області не має лікаря-онколога вищої категорії, в 5 лікарнях працюють лікарі-онкологи першої категорії, в 5 працюють лікарі-онкологи другої категорії. В 10 районних лікарнях працюють спеціалісти без категорії або лікар-онколог взагалі відсутній, як то в Жашківсьому районі. Крім того, в 6 районах лікарі працюють на 0,5 ставки, в 3 районах роботу лікаря-онколога виконували медичні працівники інших спеціалізацій (в Тальнівському районі – лікар-патологоанатом, в Черкаському – лікар-отоларинголог).

Однією з причин такого забезпечення районних лікарень спеціалістами є низький рівень оплати праці. Крім того, існуюча нині система оплати праці не враховує завантаженість лікаря та фактично не залежить від показників його роботи (кількості проведених обстежень, відсотку виявлення хвороб, тощо).

До речі, наведені вище фактори негативно впливають на якість проведення роботи з профілактики та діагностики онкологічних захворювань. Адже, незважаючи на те, що значна кількість населення щороку проходить профілактичні огляди, в районах спостерігається низький відсоток виявлення онкологічних захворювань, що може свідчити про формальний підхід до проведення цієї роботи. Так, в Золотоніському районі щорічно профілактичними оглядами охоплено більше 74 тисяч осіб (96% населення району). У 2006 році тут виявлено 48 злоякісних новоутворень, в 2007 році виявлено 21 злоякісне новоутворення. Тоді як під час виїздів в район фахівцями Черкаського обласного онкологічного диспансеру у 2006 році обстежено 948 осіб і виявлено 38 онкопатологій, в тому числі 20 злоякісних новоутворень; в 2007 році обстежено 532 особи і виявлено 29 онкопатологій, в тому числі 18 злоякісних новоутворень.

Перепоною у вирішенні онкологічних проблем є і безвідповідальне ставлення окремих медиків до своєї роботи. Дехто займається фальсифікацією результатів своєї роботи. Як от акушер-гінеколог дільничної лікарні с.Руська Поляна Черкаського району, яка минулого року цитологічне дослідження однієї обстеженої жінки нанесла на 9 скелець з прізвищами інших жінок. Результати аналізів засвідчили про наявність онкозахворювання у всіх 10-ти жінок (реально ж захворювання було лише в однієї). За результатами службового розслідування, сільському голові с.Руська Поляна було запропоновано звільнити з роботи винну особу. Але акушер-гінеколог і нині продовжує працювати.

В ході експертної оцінки якості та інформативності гінекологічних препаратів цитологічного скринінгу патології шийки матки по Драбівському та Чигиринському районах, проведеної в ІV кварталі 2007 року працівниками цитологічної лабораторії Черкаського обласного онкодиспансеру, встановлено, що внаслідок недбалого ставлення фахівців ФАПів до профілактичних оглядів та грубих порушень методики забору біологічного матеріалу більше 50% зібраних ними матеріалів не придатні для якісного проведення діагностики. Наприклад, в с.Головківка Чигиринського району з 206 матеріалів інформативними були лише 14. В Драбівському районі виявлено 2 випадки дубляжу та фальшування даних цитологічного скринінгу (стосовно 6 та 8 осіб).

Враховуючи результати проведеного дослідження та з метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення лікування онкологічних хворих, аудиторською групою запропоновано ряд пропозицій.

(хуже) 1 2 3 4 5 (лучше) 
 
20.03.08 09:01 by admin




Ваш комментарий к статье "Інна Хімічук: Як використовуються бюджетні кошти, передбачені на онкологію"
Имя*
(max. 40 символов):
Email:
Сообщение*
(max. 6000 символов, осталось ):
Оформление текста: [b]Жирный[/b] [i]Курсив[/i] [u]Подчёркнутый[/u]


Все категории :: Последние статьи