Новости
О нас
Просьбы о помощи
Просьбы о донорах
Просьбы молитв
Просьбы в файле
Стань донором
Статьи
Дети творят
Гостевая книга
Обратная связь
Форум
Наши партнеры
Наши банеры
Полезные ссылки
Фото-галерея
Консультации врача

* София Балдюк. Плановое обследование и реабилитация на май. К сбору - 45000 гривен
* Марина Диденко. Новый курс на май. К сбору - 15500 гривен.
* Ярослав Логвіненко. Потрібна допомога на ліки для печінки.
* Ішемічний інсульт…ну хіба мало всього…
* Просим помочь подарить им Праздник! К сбору - 60..65 тысяч гривен.

* Кто мы без Бога, и к чему мы можем без Него прийти?!
* «Разговор с тобою...». Памяти Надежды Лисовской.
* "Господь всегда утешит" - протоиерей Евгений Милешкин (видео)
* «Медсестры плакали, глядя на венчание в палате». Священник — о служении в онкоцентре
* Нина Москалева. «Благодарное сердце открывает небеса...»

* Рубан Ярослав
* Гончаренко София
* Горюшко Николай
* Савко Анастасия
* Панфилов Тимофей
* Азаров-Кобзарь Тимофей
* Ковыренко Ахмед
* Острый Данил
* Маловик Сергей
* Деревицкий Артур

* Доноры А(ІІ) Rh- в г. Днепр. СРОЧНО!
* Доноры А(ІІ) Rh+ в Институт рака
* Доноры А(ІІ) Rh+ на тромбокончентрат в г.Днепр. Срочно!

<Мониторинг тем>
<Монитор сообщений>
* Энтокорт Будесонид 3 мг капсулы
* Циклоспорин Сандиммун 100мг капсулы
* Lysodren Mitotane (Лізодрен Мітотан) продамо залишки після лікування
* Помогите, пожалуйста, Тимурчику!
* Продам Авастин 400мг
* Telegram канал donor.org.ua
* продам вальцит 450мг, мифортик 180мг и програф 1мг
* Просьба о помощи взрослому ребёнку...
*
* Продам авастин 400 и 100

Рассылка от партнеров

Регистрация
Логин:
Пароль:
Запомнить меня  
Забыли пароль?

Статьи -> Главная -> Григорій Климнюк: Від вчасної донорської допомоги залежить ефективність лікування онкохворих дітей
Статьи >> Главная >> Григорій Климнюк: Від вчасної донорської допомоги залежить ефективність лікування онкохворих дітей
  
 

Григорій Климнюк: Від вчасної донорської допомоги залежить ефективність лікування онкохворих дітей

 



Про стан  дитячої онкології в Україні розповідає головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з дитячої онкології, керівник відділення дитячої онкології (Інституту Рака) Інституту онкології   Академії медичних наук України, кандидат медичних наук Григорій Іванович Климнюк.

- Григорію Івановичу, яка ситуація в Україні з дитячою онкологією?


- Протягом останніх років рівень захворюваності серед дітей незмінний. Загалом, рівень дитячих онкохвороб в державі складає 11 випадків захворювання на 100 тисяч дитячого населення, таким чином, щороку в Україні близько тисячі дітей віком до 18 років уражують онкологічні хвороби. Із них приблизно 46% потерпають від хвороб крові (лімфоми, лейкози, гістеоцитози). У решти 54% дітей – солідні пухлини центральної нервової системи, пухлини кісток, м’яких тканин, периферійної нервової системи, ока, нирок тощо. У порівнянні з частотою інших захворювань дитячого віку злоякісні пухлини у дітей виявляються, справді, рідко, однак за своєю значущістю у структурі дитячої смертності та інвалідизації займають одні з перших місць.У розвинених країнах світу смертність дітей віком старше року від злоякісних новоутворень займає друге місце після травм та нещасних випадків, а серед дітей віком старше п’яти років — перше місце. В Україні смертність дітей від онкологічних захворювань займає п’яте місце. Співвідношення смертності і захворюваності діей з  онкологічними патологіями в Україні становить 45%, тоді як у разі загальної дитячої патології воно не перевищує 0,7%. На сьогодні з усієї онкології саме в дитячій онкології у відповідності лікування згідно міжнароднимстандартам 7 із 10 хворих можуть бути вилікувані, повернені в суспільство.

- Які причини виникнення раку у дітей?

- Діти хворіють через порушення диференціювання клітин – у певні періоди клітини організму розвиваються надзвичайно бурхливо, що може спричинювати злоякісні пухлини. Пухлини у дітей генетично детерміновані, тому, якщо трапляється певне відхилення, воно може призводити до неконтрольованого їх росту. На кількість виникнення у дітей злоякісних пухлин безпосередньо впливають опромінення вагітної підвищеними дозами іонізівної радіації, а також шкідливі звички майбутньої мами, особливо паління та вживання наркотиків.Причини захворюваності дітей в нашій країні та в країнах з розвиненою економікою, начебто з кращою екологічною ситуацією ніж у нас, одні й ті ж самі. Кількість онкохворих майже однакова. В Німеччині по статистичним даним захворюваність складає 13-15 випадків на 100 тисяч дітей, в Україні - 11. У нас, з ряду об’єктивних причин, існує брак в статистиці.  Не працює ще державна система реєстрації онкохворих, тому реальна картина інша, але показники захворюваності ніяк не більші ніж в розвинених країнах.

- Чи відчутний вплив Чорнобильської аварії на рівень дитячих онкозахворювань?

- Ніякого очевидного зв’язку з дитячою онкологічною захворюваністю і Чорнобильською аварією не було доведено. Так, дійсно був спалах раку щитовидної залози після аварії на Чорнобильській АЕС. З іншої сторони, статистично достовірно визначити, що онкохвороби виникають внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можливо. Треба мати велику кількість дітей у цьому регіоні, які б захворіли ще на певні захворювання і які б ми могли порівняти з минулими роками, тому таких  статистичних висновків не існує.

- Чи всі діти можуть розраховувати на своєчасну діагностику та допомогу?

- Статистика про розподіл діагностування ракових хвороб на різних стадіях в Україні мало відрізняється від аналогічних показників розвинених країн світу. Якщо правильно та вчасно поставити діагноз, то досягти одужання можна в 90% дітей. Сьогодні українські онкологи досягають значних успіхів. Ми прагнемо до результатів, які отримують в розвинених країнах світу - повне одужання семи з десяти дітей. Однак у силу низки обставин, таких показників ми досягаємо лише для деяких видів онкопатології. Звичайно, якщо вести мову про окремі випадки та долі, бувають ситуації, коли через погану доступність медичної допомоги, недостатню кваліфікацію медичних працівників або недостатню матеріальну базу, захворювання тривалий час не діагностується, бо маскується під інше. Інколи лікарі не виявляють достатньої онкологічної настороженості, що є фатальним для пацієнта. Безумовно, рівень підготовки та оснащення лікарів потрібно підвищувати – це одне із завдань, які ставить програма з дитячої онкології. Причому це стосується не лише лікарів-онкологів.

- Як багато пацієнтів проходять через ваше відділення?

- У відділенні отримують лікування в середньому 300 дітей на рік. Причому це завжди повний курс лікування. Інколи вони проходять певні етапи лікування за місцем проживання. Звичайно, ми приймаємо не всіх дітей із солідними новоутвореннями. Є регіональні центри, які надають достатньо кваліфіковану допомогу. Однак більш як половина первинних хворих та значний відсоток пацієнтів із рецидивними солідними формами захворювань потрапляють до нас. Навантаження дуже велике. Відділення було б максимально заповненим, уже приймаючи 100 пацієнтів на рік, тож можете уявити, з якою інтенсивністю доводиться працювати. 

- Яка кількість дітей виліковується від раку?

- Ця цифра складає приблизно 50 відсотків. Але рівень виживання залежить від захворювання. По ряду захворювань, які знаходяться в незанедбаних стадіях і які вимагають некоштовного лікування, ми наближаємося до європейських показників. Це пухлини нейротканин та головного мозку, пухлини м’яких тканин та пухлини кісток. Однак щодо наслідків лікування тих захворювань, які знаходяться в запущених стадіях і які від самого початку потребують дуже точної діагностики та надінтенсивного лікування, що часто закінчується застосуванням високодозної хіміотерапії з подальшою трансплантацією стовбурових клітин, ми похвалитися не можемо, бо не було фінансування на проведення цих методик, що дуже позначилося на діагностиці.

- Через який період можна сказати, що дитина вилікувалася?

- Для деяких захворювань цей період складає п’ять років, для  деяких менше - два роки. Чому вважається, що дитина вилікувалася? Тому що частота виникнення онкологічного захворювання в середовищі людей, які пережили п’ятирічний рубіж, така сама як і у здорових людей, які ніколи не хворіли. Тому умовно можна казати, що людина вилікувалася.

- Яку роль у лікуванні онкологічних захворювань відіграє донорська кров?

- В усьому світі відбувається тенденція максимального зниження кількості гемотрансфузій для дітей. І для того, щоб запобігти цьому, потрібен цілий комплекс  таких заходів. По-перше, це повинні бути якісні медикаменти. По-друге, це повинна бути якісна лабораторна діагностика, яка дозволяє вчасно призначити препарати для відновлення кровотворення. По-третє, це кваліфікація хірурга, а також обладнання, яким користується хірург під час проведення оперативних втручань.  Від якості цього обладнання можна значно зменшити крововтрати під час операцій і тому потреба користуватися препаратами крові знижується. Також, це якість самого лікування, це запущеність хвороби, це інфекційний фон дитини. Тобто всі ці фактори впливають на те, на скільки дитина потребуватиме вливань формених елементів. Ну, і, звичайно, навіть якщо усі ці фактори врахувати, залишається найголовніше – зберігається і ще довгі роки буде зберігатися потреба у використанні препаратів крові для дітей, які проходять інтенсивну хіміотерапію, коли в багатьох випадках потрібна  тільки заміна на донорські препарати. При деяких захворюваннях, тромбоцитопеніях та певних анеміях,  необхідна більш інтенсивна терапія препаратами крові. Тут треба зрозуміти, що препарати крові використовуються за абсолютними показаннями, тобто коли невикористання їх може закінчитися загибеллю хворого. Тому необхідність в донорській крові та її компонентах на пряму впливає на виживання пацієнта.

- Який стан справ з забезпеченням донорською кров'ю та її компонентами? Чи забезпечені усі діти із онковідділення необхідними препаратами крові?

- Так, забезпечені, але незрозуміло якою ціною. Тому що часто це фінансові навантаження на батьків і досить часто вони не встигають вчасно отримати донора або необхідні препарати крові, і як результат – патологічні процеси хворої дитини поглиблюються. Таким чином, нам потрібно значно більше докласти зусиль, щоб відновити її організм. Звичайно, коли це впливає на режими і інтенсивність проведення хіміотерапії – це на пряму впливає на результати лікування. Тому, якщо інтервал між блоками хіміотерапії збільшується через невчасну донорську допомогу, ефективність лікування знижується, дитина може від цього загинути. Якби Інститут мав можливість організувати нормальну роботу станції переливання крові – поставити шафу-термостат, сепаратори крові, забезпечити сетами, тоді з одного донора станція переливання крові отримувала б усі необхідні компоненти крові (еретро-масу, плазму, тромбоконцентрат). І кількість донорів, необхідних для нормального функціонування Інституту зменшилась би в 2 рази.

- Існує така проблема, що багато дітей, які лікуються від раку, захворюють на гепатити. В результаті чого  виникають такі ускладнення?

- Усі розхідні матеріали, які використовуються при лікуванні, одноразові, абсолютно стерильні і тому ніяких негативних наслідків від них бути не може. Усі отримані гепатити С – це безсумнівно від донорської крові. Гепатит В – має такий самий шлях передачі як ВІЛ, одні й ті ж самі шляхи. Тобто в імуносупресованої дитини гепатити досить легко передається через побут і тому мінімальної дози інфекції досить для того, щоб стати причиною захворювання. Ще декілька років тому гематологи констатували факт, що всі діти, які закінчили лікування лейкозів, інфіковані гепатитами В і С. Зараз ситуація змінилася на краще. Критичної проблеми з цим на сьогоднішній день не існує.

- Наскільки обстеження, які зараз проводяться в Україні для донорів, безпечні для хворого?

- Слід визнати, що не завжди вони безпечні. Але оскільки стоїть питання в переливанні по життєвим ситуаціям, звичайно нехтуємо чимось, а саме – чи буде інфікування чи не буде.За кордоном донор проходить обстеження по багатьом параметрам, в Україні ж набагато менша кількість показників, згідно яких перевіряється кров.  Також існує недосконала технологічна перевірка донорської крові, коли донор має начебто гарні аналізи, а вірус може бути присутнім, тобто він є носієм вірусу і звичайно його передасть. Для того, щоб виявити вірус в крові – є тільки один метод ПЦР (полімеразна ланцюгова  реакція), який є коштовним і не може бути проведеним в наших державних установах. Таким чином, ті батьки, які мають ресурси, можуть додатково провести дообстеження донорів.

- Чи можливо передбачити кількість донорів крові, яка потрібна для лікування конкретної дитини.

- На тривалих курсах лікування донори потрібні усім хворим, які лікуються від онкозахворювань. Кількість донорів передбачити неможливо: комусь потрібно більше, комусь менше. Наприклад, внаслідок якихось непередбачених факторів, у дитини розвивається аутоімунний процес, або багаторазові переливання крові і організм дитини виробляє антитіла проти чужорідних компонентів або, навіть, проти власних. Перелиті компоненти не підвищуються і імунітет їх відразу пригнічує. Тому, щоб запобігти ускладненням і розпочати хіміотерапію, потрібні постійні штучні вливання крові.

(хуже) 1 2 3 4 5 (лучше) 
 
29.02.08 10:07 by admin


Гость29.02.08 15:10

Интересно, а есть мнения по поводу инфецирования гепатитом С, без переливания крови, R- массы, тромбомассы?
 
Алена03.03.08 18:19

До конца жизни буду благодарить Григория Ивановича за то, что спас моему сыну руку! Знаю, что в борьбе с раком он потерял свою дочь... Дай Бог всем сотрудникам НИИ онкологии сил, здоровья, терпения, умения и финансирования!!!
К сожалению, наша операция еще не последняя и я молю Бога, чтобы Григорий Иванович жил и спасал жизни деток еще мног-много лет!
Спасибо Вам, доктор!!!
Алена и Ванечка
 
Наталия20.09.11 14:31

Я в течении 8 лет была сотрудником детского отделения онкоинститута под руководством самого Климнюка Григория Ивановича.И я уверенна в том,что он-Врач от Бога,а все остальные кто остался (за редким исключением )лишь позор нашей медицины!!!!!!
 


Ваш комментарий к статье "Григорій Климнюк: Від вчасної донорської допомоги залежить ефективність лікування онкохворих дітей "
Имя*
(max. 40 символов):
Email:
Сообщение*
(max. 6000 символов, осталось ):
Оформление текста: [b]Жирный[/b] [i]Курсив[/i] [u]Подчёркнутый[/u]


Все категории :: Последние статьи