Новости
О нас
Просьбы о помощи
Просьбы о донорах
Просьбы молитв
Просьбы в файле
Стань донором
Статьи
Дети творят
Гостевая книга
Обратная связь
Форум
Наши партнеры
Наши банеры
Полезные ссылки
Фото-галерея
Консультации врача

* До закрытия долга остаётся 18000 гривен, и… 5 часов!
* Даніела Матвійчук. Долаємо наслідки лікування…
* Кириченко Влад. Контрольна перевірка перед лікуванням.
* Єгор Скалозуб - потрібна допомога
* Степан Щербина. 18 500 - щоб продовжити лікування!

* Кто мы без Бога, и к чему мы можем без Него прийти?!
* «Разговор с тобою...». Памяти Надежды Лисовской.
* "Господь всегда утешит" - протоиерей Евгений Милешкин (видео)
* «Медсестры плакали, глядя на венчание в палате». Священник — о служении в онкоцентре
* Нина Москалева. «Благодарное сердце открывает небеса...»

* Рубан Ярослав
* Гончаренко София
* Горюшко Николай
* Савко Анастасия
* Панфилов Тимофей
* Азаров-Кобзарь Тимофей
* Ковыренко Ахмед
* Острый Данил
* Маловик Сергей
* Деревицкий Артур

* Доноры А(ІІ) Rh- в г. Днепр. СРОЧНО!
* Доноры А(ІІ) Rh+ в Институт рака
* Доноры А(ІІ) Rh+ на тромбокончентрат в г.Днепр. Срочно!

<Мониторинг тем>
<Монитор сообщений>
* Энтокорт Будесонид 3 мг капсулы
* Циклоспорин Сандиммун 100мг капсулы
* Lysodren Mitotane (Лізодрен Мітотан) продамо залишки після лікування
* Помогите, пожалуйста, Тимурчику!
* Продам Авастин 400мг
* Telegram канал donor.org.ua
* продам вальцит 450мг, мифортик 180мг и програф 1мг
* Просьба о помощи взрослому ребёнку...
*
* Продам авастин 400 и 100

Рассылка от партнеров

Регистрация
Логин:
Пароль:
Запомнить меня  
Забыли пароль?

Статьи -> Главная -> Галина Титиш, Анна Григораш: Бунт відчайдушних. Волонтери воюють з владою за онкохворих дітей
Статьи >> Главная >> Галина Титиш, Анна Григораш: Бунт відчайдушних. Волонтери воюють з владою за онкохворих дітей
  
Средняя оценка: voting  (Всего голосов:5  Суммарный балл: 9)
 

Галина Титиш, Анна Григораш: Бунт відчайдушних. Волонтери воюють з владою за онкохворих дітей

 

На цьому тижні медичний світ сколихнув нечуваний скандал. Волонтери при дитячих онкологічних відділеннях зробили гучну заяву: в Україні нічим лікувати тяжкохворих дітей – держава не закупила потрібних препаратів, Мінздоров’я веде непрозорі домовленості з фармкопаніями.

У результаті, за словами активістів, на межі життя і смерті опинилися сотні онкохворих дітей. З переліку медпрепаратів, що закуповує МОЗ, в областях вже відсутні 90%-95% ліків, а в Центрі дитячої онкогематології і Охматдиті – 80%.

Охматдит опинився в епіцентрі скандалу

У п’ятницю пристрасті досягли свого апогею – чиновники МОЗ зібрали прес-конференцію прямо у приміщенні Охматдиту, щоб продемонструвати, що ліки на складах є і панікувати нема чого.

Туди ж прибули волонтери на чолі з головою опікунської ради при Охматдиті Оксаною Корчинською, а також доведені до відчаю батьки хворих дітей.

Сльози відчаю

Пані Оксана зустріла журналістів на порозі одного з відділень. "Вони не пускають мене у відділення і залякують батьків, щоб ті мовчали і не говорили нічого пресі! Лікарів зараз виведуть на прес-конференцію, і вони розкажуть, що в них повно ліків", - буквально плакала жінка.

На підтвердження слів про те, що запаси держави закінчилися ще у лютому, Корчинська принесла цілий портфель документів. Демонструючи платіжки на суми з кількома нулями, Корчинська переконує, що волонтери самі закуповували ліки для Охматдиту з березня, але тепер і їхні запаси вичерпуються. Усього за півроку вони витратили 4 мільйони гривень.

"У мене питання, чому, якщо у нас в країні все добре з ліками, волонтери кожного разу шукають мінімум по 100 тисяч гривень?", - обурюється вона.

"Я була особисто у двох представників МОЗ – Романа Богачова, голови тендерного комітету, і у Дмитра Підтуркіна, радника міністра. Наші переговори тривають вже місяць. Ми воюємо за кожну позицію. На наші листи МОЗ відповів, що вони не можуть впливати на фармацевтичні компанії, які повинні поставити ці ліки", - розповідає Оксана.

 Волонтер Оксана Корчинська показує журналістам платіжки на загальну суму близько 4 мільйонів гривень. Ці гроші лише за останні 3,5 місяці волонтери витратили на препарати, якими держава має забезпечувати онкохворих дітей безкоштовно

Для Оксани ця ситуація – не перша. За словами волонтера, державна програма МОЗ з дитячої онкології ніколи не фінансувалася навіть на 40%, тендери завжди проводили невчасно і непрозоро, а фармкомпанії-монополісти завищують ціни і так на дорогі препарати у кілька разів.

Але справжня біда – це коли препарату немає в Україні взагалі – ні у держави, ні у роздрібній торгівлі. Саме така ситуація склалася зараз, наприклад, з препаратом тімоглобулін.

Багато препаратів також просто не ліцензується, або їхня реєстрація затримується, що ставить під загрозу всю схему лікування дітей і значно знижує їхні шанси на одужання. Часто йдться про життя, або смерть. Волонтери кажуть, що за таких обставин давно не чекають на милість чиновниква, вони звикли діставати ліки будь-якими шляхами - закордоном, або навіть купувати на чорному ринку.

"Минулого року нас теж намагалися поставити на коліна – ми 11 місяців сиділи без ліків… Тоді нам вдалося це все призупинити – коли вони (французька фармкомпанія "Sanofi") спробували на 900 гривень дорожче продавати препарат, ми купили швейцарський аналог, який коштував дешевше. І це нас виручило з дітьми", - розповідає Оксана.

Оливи ж у нинішній скандал підлив конфлікт між волонтерами і лікарями. Вперше медики і активісти, які звикли "бути однією командою" і разом вишукувати будь-які можливості для лікування дітей, опинилися по різні сторони барикад.

Волонтери стверджують, що лікарі стали зброєю у руках чиновників МОЗ і вимушені робити оптимістичні заяви.

МОЗ: "У нас нема проблем з ліками"

У залі, де перед журналістами мали виступити представники МОЗ і лікарі Охматдиту, вирували пристрасті. Волонтери перехопили ініціативу і розповідали репортерам свою версію конфлікту. 

Лише через 15-20 хвилин чиновники взяли слово і змогли розпочати прес-конференцію. Час від часу їх все одно перебивали активісти, у залі спалахували суперечки.

 Чиновники МОЗ і лікарі Охматдиту прийшли гасити скандал

Начальник Управління планування, фінансування, моніторингу централізованих заходів і конкурсних закупівель МОЗ Галина Довганчин запевнила, що тендери "йдуть у поточному режимі".

"На сьогодні у нас бюджетом передбачено 90 мільйонів, у минулому році це було 60 мільйонів. Проте дана сума недостатня, щоб покрити 100% потребу. Вона становить 130 мільйонів", - сказала вона.

Галина Довганчин з МОЗ 

За словами чиновниці, на сьогодні процедури проведені і укладені договори на 63 мільйони бюджетних грошей.

"Наразі ми не бачимо таких проблематичних точок щодо нестачі ліків. У разі, якщо у нас виникає нестача ліків, заклад звертається і ми здійснюємо перерозподіл", - каже вона.

У свою чергу голова Центру дитячої онкогематології Охматдиту Світлана Донськазапевнила, що "на сьогодні, відповідно до потреб, залишки лікарських препаратів за всіма позиціями становлять 27% від річної потреби".

"На сьогодні достатньо запасу лікарських препаратів для того, щоб дочекатись нових поставок", - додала вона.

 голова Центру дитячої онкогематології Охматдиту Світлана Донська

Проте лікаря тут же перебиває Оксана Корчинська, яка стверджує, що МОЗ лише намагається загасити пожежу, щоб зам’яти скандал.

"Охматдит - це єдина лікарня, в яку під тиском 6 і 9 числа поставили три позиції ліків. Я дізналася, що жодна область не отримала цих трьох позицій ліків. І коли я питала чиновників, нам пояснили політехмед не може їздити по всій країні і розвозити ці три препарати".

Волонтери: "Лікарі працюють у диких умовах, вони безсилі"

Після прес-конференції адміністрація лікарні запросила журналістів до складів, де зберігаються ліки.

"Вони показуватимуть вам порожні коробки!", - зверталася до журналістів Оксана.

Репортери були змушені розділитися – частина з камер пішла разом з лікарями до сховищ, а інші лишилися з волонтерами, які влаштували на ґанку відділення спонтанний мітинг. Плакати рясніли закликами до чиновників МОЗ "припинити тиск на батьків і волонтерів" і питаннями, "де ліки".

Волонтер відділення Київського обласного онкодиспансеру Євген Рибаков називає ситуацію, що склалася, надзвичайною.

"На 100% держава не забезпечувала ліками ніколи. Але якщо ще рік тому була якась стабільність, то зараз, за інформацією з лікарень, таке враження, що нема нічого. І така ситуація не лише останній місяць. Це триває вже 3-4 останні місяці. У Києві все простіше, а в регіонах все зовсім сумно", - каже він.

Ще один волонтер Тетяна Кулініч додає, що у батьків і волонтерів вже просто немає сил збирати гроші, тому вони наважилися на відчайдушний крок і надати розголосу цій інформації.

"У нас ситуація така, як в усій Україні – тендери не пройшли, ліки не поступили, а діти хворіють. Це не питання регіонів, це питання Грушевського і Банкової. Для мене особисто незрозумілою є ситуація, чому тендери проводяться у червні, якщо вони мали бути проведені до нового року", - обурюється волонтер Наталя зі Львова.

Волонтери мітингують на ганку Охматдиту 

За її словами, ситуація традиційно загострюється саме влітку, тому що сума поступлень від жертводавців у цей сезон значно зменшується.

"Ситуація абсурдна. Якби були ліки, то хіміотерапія в Україні була би значно дешевшою. Бо закордоном вона може коштувати 70 -100 тисяч євро. А ці діти не мають змоги проходити її тут, бо нема препаратів! При тому, що у нас є дуже хороші спеціалісти", - каже пані Наталя.

"У нас була взагалі дуже весела ситуація, коли ми, волонтери, купили препарат і передали його в лікарню, а МОЗ потім розповідав, що в лікарні препарат є. Хоча вони точно знали, що не вони його купили", - згадує вона.

"Я взагалі не знаю, як наші лікарі ще не позвільнялися. Бо вони працюють у диких умовах. Це волонтери і батьки ще можуть не розуміти, що нема препарату, і чим для них це загрожує. А лікарі-то знають і, дивлячись на дитину, розуміють, що вони безсилі", - зізнається волонтер.

Склади Охматдиту: половина ліків - волонтерські

Тим часом, іншій частині журналістів уже показували приміщення, де зберігають ліки. У двох невеликих кімнатах стоять бокси з різноманітними препаратами – від тих, якими лікують хворих на СНІД, до вакцин проти грипу.

Як з’ясувалося, більша частина медикаментів тут – це залишки з минулого року, і з них далеко не всі ліки закуплені державою.

"Так, це все залишки, крім трьох позицій, які завезли цього року. Наразі у нас 36 позицій ліків – від МОЗу, 28 – волонтерських", - зізнаються лікарі.

Усього ж у лікуванні онкохворих дітей використовуються більше 150 найменувань медпрепаратів. Цього року МОЗ зобов’язався закупити 42 найменування, але найдорожчих. Решта ліків повинні купити за кошт місцевих бюджетів.

 

 Склади ліків Охматдиту

На питання, чому все ж таки полиці напівпорожні лікарі виправдовувалися: "Це, як у вас удома. Буває, купиш продукти, а потім виявляється, що чогось нема".

Темні коридори дитячої лікарні

Мітинг на ґанку відділення не розходився. Волонтери намагалися залучити якомога більше журналістів.

Оксана Корчинська зізналася, що не знає, що буде після скандалу – вона думала покинути посаду голови опікунської ради, проте тепер вирішила боротися до кінця.

"Зі мною воює лише адміністрація, лікарі зі мною не воюють. Наприклад, я вільно проходжу до дітей відділення гематології. Але завідувач відділення інтенсивної хіміотерапії зібрав мам і сказав їм, що вони не мають права щось говорити. І я тепер спілкуюся з ними по телефону, або з вікна", - каже вона.

Лікарі ж очікують понеділка, коли МОЗ обіцяє провести нараду щодо прискорення тендерів.

"Там ми вже будемо топати ногами", - пообіцяли вони.

 

УП

 

(хуже) 1 2 3 4 5 (лучше) 
 
13.07.12 22:42 by admin


Гость13.07.12 23:41

Господи, сильные мира сего могут из карманных за всех детей расплатиться, а предпочитают съезжать...не понимаю((((((((((((
 
Миша4314.07.12 00:21

"На сегодня, в соответствии с потребностями, остатки лекарственных препаратов по всем позициям составляют примерно 27% от годовой потребности - это является достаточным для того, чтобы осуществлять лечение", - Галина Довганчин, начальник Управления планирования, финансирования, мониторинга централизованных мероприятий и конкурсных закупок Минздрава (bit.ly/NvDHIG).
Вот, похоже, и локализовалось противостояние.
Брешем либо мы:
онкобольные дети и их родители,
врачи и волонтёры,
родственники ушедших детей,
либо они: конкретные чиновники министерства здравоохранения.
«Есть чем лечить!» или «Лечить нечем!»?
Отступать нам некуда: ДЕТИ. Причём речь даже не об инвалидности – о жизни.
Для чиновников – возможно, суды или увольнения.
Вот и наступил момент выбора в душе каждого…
 
Гость14.07.12 17:18

Токойже бордак творится отделениях детской гематологии Днепропетровске у моего Сина рак крови все покупаем сами шприцы , перчатки , систем, глюкозу все сами в оделений Лечить нечем! все детки заражены гипотитом единицы кто не заражен !!!!!
 
Galina14.07.12 18:26

"У свою чергу голова Центру дитячої онкогематології Охматдиту Світлана Донськазапевнила, що "на сьогодні, відповідно до потреб, залишки лікарських препаратів за всіма позиціями становлять 27% від річної потреби"."
В статье сказано, что так заявила Донская! Так вперёд к ней за лекарствами!!! Пусть выдаёт!!!
 
admin15.07.12 13:25

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120713_b.html

 
admin15.07.12 13:43

www.tvi.ua/ua/watch/author/?prog=44&video=7053

fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1453244

1tv.com.ua/ru/news/2012/07/13/24075
 
Хвыля15.07.12 18:00

У меня вопрос. А почему молчат родители? Выступил какой-то один папа и все... А остальные? Чем можно запугать родителей ребенка, которого нечем лечить?
 
Олена7815.07.12 22:21

Боже, що ж робиться у цій країні? На утримання чиновників та депутатів, на матеріальні виплати їм гроші є, а на елементарні шприци та системи не говорячи про ліки хворим дітям немає?Я не розумію , як ці чиновники дивляться в очі дітям і брешуть.Тут неможливо без сліз читати прохання про допомогу і не знаєш кому перерахувати ці пару гривень, а їх совість не мучить, не сняться оченята цих бідних діточок?Потрібно зібрати чиновників на чолі із президентом і відвести в лікарні-можливо тоді прокинеться совість та співчуття!!! п.Оксана та інші волонтери не полишайте свою боротьбу- багато людей підтримує Вас і вдячні за Вашу роботу по спасінню наших дітей!!!А основне фінансування повинно йти від держави, як і всюди в світі, і кошти просто повинні бути, адже це наші гроші, яку йдуть на "проїдання"та розкіш влади.НЕ ЗДАВАЙТЕСЯ!!!!ВАС ПІДТРИМУЄ ДУЖЕ БАГАТО ЛЮДЕЙ!
 
Гость16.07.12 09:14

ПІДТРИМУЮ!!!
 
Гость16.07.12 16:02

А у НИХ все хорошо, это мы тут жалкие черви барахтаемся ((((( Господи, услиши наши молитвы, помоги нашим деткам, вразуми чиновников. Хотя... сытый голодного не поймет, это горькая правда жизни. (((((((( Такая мы нация, и так будет всегда. Дорогие волонтеры, мы, простые люди, каждый в своем городе поддерживаем вас, и если надо будем выходить на митинги.
 
Гость16.07.12 16:44

Коли ви в жовтні прийдете на вибори , згадайте про ЦЕ !!! Прийдіть на ВИБОРИ І ЗГАДАЙТЕ ПРО ЦЕ !
А ще про ініціативу А. Шкіля ( БЮТ) про заборону абортів і про 3,6 млн. грн від депутата Забзалюка ( ТЕЖ БЮТ) !!! Шкода , що це відбувається , коли БЮТ не при владі - але пам"ятайте, що хоч в опозиціїї вони почали робити щось СПРАВЖНЄ !!!
 
Гость16.07.12 19:17

Ребята, главное не сдавайтесь! Если мы не будем молчать - им придется что-то делать!
 
Гость16.07.12 22:47

Боже, дай сил тем, у кого есть мужество выступить против системы и бороться...
 
Гость18.07.12 11:34

Пока единственный результат которого удалось добиться - это начавшиеся проверки КРУ во всех отделениях по Украине.
 
Гость19.07.12 14:36

Надо выступать всем, и врачам в первую очередь, они же ведь работают за копеечные зарплаты, каждый день смотрят в глаза этим деткам и подчиняются руководству больницы, которое приказывает молчать и утверждать, что все нормально. Людиииииииии, это ж абсурд, дорогие врачи да выступите вы вместе с родителями и волонтерами, кричите, что не все нормально, не бойтесь, если выступить ВСЕМ то никого увольнять не будут. Ну не смогут сами родители и волонтеры это все побороть (((((( А Президент, как всегда белый и пушисты, ничего не знал до этого и не видел (((( ......
 


Ваш комментарий к статье "Галина Титиш, Анна Григораш: Бунт відчайдушних. Волонтери воюють з владою за онкохворих дітей"
Имя*
(max. 40 символов):
Email:
Сообщение*
(max. 6000 символов, осталось ):
Оформление текста: [b]Жирный[/b] [i]Курсив[/i] [u]Подчёркнутый[/u]


Все категории :: Последние статьи